Uitgelicht

Starten als zelfstandige

Hoe begin ik eraan?

Wil je een eigen zaak starten, maar zit je met de handen in het haar omdat je niet weet waar eerst beginnen? De volgende 10 stappen leiden je door jouw starterproces.

#1

Spring uit de band

Alles start met een creatief en origineel idee.

Dit betekent dat aan de opstart van een zaak heel wat tijd kan voorafgaan waarin je jouw idee verder verfijnt, dat je nadenkt over de producten of diensten die je wil aanbieden en de manier waarop je dit alles zal commercialiseren.

Stel jezelf ook in de plaats van de klant. Via internet, kranten en weekbladen kan je op korte tijd zeer veel informatie vergaren en inspiratie opdoen, maak hier dan ook ten volle gebruik van. Toets je ideeën bij vrienden, kennissen en collega-ondernemers.

#2

Steek je licht op

Ondernemerschap draait om veel meer dan enkel een goed idee. Jouw beslissing heeft een aantal belangrijke gevolgen, ook voor je privé-leven. Voor je start stel je jezelf best zoveel mogelijk vragen en probeer je zoveel mogelijk informatie te vergaren.


Stel jezelf volgende vragen:

Niet iedereen kan zomaar een eigen zaak starten. In de meeste gevallen moet je jouw basiskennis van bedrijfsbeheer kunnen bewijzen. In een aantal gevallen is ook een beroepskennis vereist.

#3

Zorg dat je sociaal in orde bent

Het sociaal statuut van een zelfstandige is verschillend van dat van een werknemer. Waar een loontrekkende zelf geen stappen moet zetten om in regel te zijn met zijn sociaal statuut, moet een zelfstandige zichzelf aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds. Elke drie maanden betaal je aan dit fonds jouw bijdragen.

Ofwel ga je van start als zelfstandige in hoofdberoep ofwel in bijberoep. Ben je zelfstandige in hoofdberoep, dan is de zelfstandige activiteit jouw voornaamste bezigheid. Oefen je naast je zelfstandige activiteit echter een ander beroep uit waarvoor je minstens halftijds prestaties levert, dan ben je zelfstandige in bijberoep.

#4

Vertaal je idee in een werkbaar concept

Jouw fantastisch idee blijft een fantastisch idee, tenzij je het uitwerkt tot een concreet concept. Hiervoor stel je best een marketing of businessplan op. Dit zegt je hoe je jouw idee tot bij de klant kan brengen. 4 elementen zijn hierbij belangrijk:

Het is de kunst een ideale mix te maken tussen deze vier elementen om in te spelen op de wensen van de doelgroep en zo jouw doelstellingen te bereiken. Om een goed antwoord te geven op bovenstaande vragen is informatie over de sector waarin je van start wil gaan geen overbodige luxe.

#5

Onderzoek haalbaarheid via financieel plan

Je kan wel een goed idee hebben, maar is dit financieel haalbaar? Om dit na te gaan maak je best een financieel plan op. Het vormt een cijfermatige vertaling van de ideeën en strategieën uit je marketingplan. Zo merk je meteen of jouw oorspronkelijk idee en marketing plan goed zitten.

Een financieel plan biedt je antwoorden op vragen als:

Een onderbouwd antwoord op al deze vragen zal je helpen wanneer je moet onderhandelen met mogelijke partners of investeerders.

#6

Kies de voor jou meest geschikte rechtsvorm

Als je een eigen zaak opricht moet je kiezen in welke ondernemingsvorm je wil starten. Je hebt de keuze tussen een eenmanszaak of een vennootschap. Jouw keuze heeft een invloed op de belastingen die je zal betalen, maar ook op je aansprakelijkheid als ondernemer en op de kosten dat dit met zich meebrengt.

#7

Zoek de nodige centen

Wanneer je zelf niet over voldoende investeringsmiddelen beschikt moet je deze elders zoeken.

Banken staan echter niet te springen om zomaar kredieten te verstrekken. Zij zijn geïnteresseerd in goed onderbouwde financieringsprojecten waaruit zowel de ondernemer als zijzelf voordeel kunnen halen.

Wanneer je een goed financieel plan hebt zal het heel wat vlotter gaan om de nodige financieringsmiddelen te vinden.

Als starter kan je vaak ook beroep doen op een aantal steunmaatregelen:

Deze maatregelen zijn meestal niet onvoorwaardelijk. Je kan er niet van uitgaan dat elke starter in aanmerking komt voor alle steunmaatregelen.

#8

Regel de administratieve formaliteiten

Als je marketing- en financieel plan klaar zijn, moet je nog een aantal formaliteiten in orde brengen alvorens je van start kan gaan.

Volgende checklist kan je best overlopen:

Je staat echter niet alleen in het afhandelen van al deze administratieve formaliteiten. Wanneer je te raden gaat bij één van de erkende ondernemingsloketten dan zorgen zij dat alles voor jou in orde komt.

#9

Overloop de praktische checklist

Als je ondernemersplan klaar is, wanneer je aan de nodige financiële middelen geraakt bent en alle formaliteiten vervult hebt, dan sta je aan de vooravond van je eigen zaak.

Nog een aantal kleine praktische voorbereidingen en je kan van start gaan:

#10

Zet door

Zoals je ziet komt er heel wat bij kijken wanneer je een eigen zaak opstart. De eerste jaren zijn er vaak een aantal harde noten te kraken.

Je kan best niets aan het toeval overlaten en alles goed plannen. Maar je zal zien, op termijn loont dit.

Je krijgt de kans om jouw dromen waar te maken, grijp deze dan ook met beide handen.

nl_BENL