Uitgelicht

Financieel plan

Een belangrijk deel van het ondernemingsplan is het financieel plan. Hier onderzoek je de financiële haalbaarheid van je onderneming. Het opstellen van dit plan zal je antwoorden geven op vele vragen zoals:

– Hoeveel geld heb ik nodig om mijn ideeën te realiseren?
– Welke inkomsten staan daar tegenover?
– Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?
– Welke investering ga ik moeten doorvoeren?
– Is de strategie die ik vooropstel ook financieel haalbaar en zal de zaak uiteindelijk rendabel zijn?

Hieruit kan blijken dat je het oorspronkelijk concept moet aanpassen en dat er ook in je marketingplan een aantal wijzigingen moeten gebeuren.
De informatie die je uit het financieel plan haalt is erg nuttig voor jezelf omdat je op die manier zoveel mogelijk op voorhand weet. Bovendien sta je met een goed onderbouwd financieel plan steviger in je schoenen bij onderhandelingen met mogelijke partners of financiers.

Opmerking: bij de oprichting van een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid ben je verplicht je financieel plan neer te leggen bij de notaris. Je financieel plan kan worden opgevraagd indien je binnen een periode van 3 jaar na oprichting failliet gaat. Als dan uit het plan blijkt dat er onvoldoende startkapitaal werd voorzien, kan je als vennoot persoonlijk aansprakelijk gesteld worden.

Het uitwerken van een financieel plan en het toetsen van de haalbaarheid van je onderneming gebeurt in verschillende stappen. Je zal waarschijnlijk regelmatig moeten terugkeren op je stappen en de hele redenering opnieuw doorlopen wanneer je merkt dat er zich wijzigingen opdringen. Blijf bij je financieel plan wel met realistische informatie werken. De verleiding is soms groot om het financieel plan te blijven bijschaven tot het een positief resultaat oplevert. Uiteraard heb je dan geen objectief totaalbeeld meer van je project.

Corporate finance
nl_BENL